Fra vuggestue til børnehave
Når dit barn er omkring 2 år og 10 måneder, er det ved at være tid til at rykke fra vuggestue til børnehave.
De ældste børn i vuggestuen har inden overgangen til børnehaven deltaget i storgruppeaktiviteter og har derigennem stiftet bekendtskab/venskab med flere børn på tværs af vuggestuens fire stuer.
Storbørnsgruppen besøger også børnehavens legepladser, så børnene får et lille indtryk af børnehaveliv og set børn og voksne.
Når børnene fylder 2 år og 10 måneder overgår de typisk fra vuggestue til børnehave. Overgangen kan dog tilpasses barnets individuelle behov, eksempelvis ud fra udvikling eller sociale relationer. Har I som forældre brug for at drøfte jeres barns overgang, er vores pædagoger altid klar til en samtale.
Vi forsøger at gøre overgangen så nem for jeres barn som muligt, for eksempel ved at barnet ofte flytter samtidig med en god ven fra stuen eller nabostuen.
Tildeling af stue foregår ud fra overordnede hensyn til at sikre så velfungerende børnefællesskaber og bedst mulige læringsmiljøer som muligt – både for det enkelte barn, de enkelte stuer og afdelingen som helhed. Her vejer de pædagogiske hensyn samt en harmonisk stuesammensætning tungere end søskende kriterie eller forældrenes ønsker.
Det er et stort skridt at starte i børnehave, hvor barnet skal lære et nyt hus, nye voksne og børn at kende. Hvis jeres barn går i vuggestue i Roholmhaven, er det personalet i vuggestue og børnehave, som hjælper jeres barn i overgangen.
Børnehave personale kommer over i vuggestuen og besøger deres kommende børn i deres trygge ramme, og vuggestuen følger børnene over på besøg på deres kommende stuer, så de kan møde deres nye voksne, kommende kammerater og se stuen. Personalet overdrager informationer om jeres barns trivsel, udvikling og eventuelle særlige behov til den nye stue, så overgangen bliver så let som mulig. Det kan være praktiske forhold om behov for middagslur og ble eller hvad jeres barn særlig godt kan lide at lege med, eller hvad der gør det trygt.
I kan som forældre også støtte jeres barn i overgangen. I ugen op til skiftet kan I – for eksempel i forbindelse med at I henter jeres barn om eftermiddagen - besøge den nye stue i børnehaven og hilse på personalet og eventuelt lege lidt på legepladsen med jeres barn.
I det første stykke tid i børnehaven vil I højst sandsynligt opleve, at jeres barn er fyldt med sanseindtryk og kan være mere træt end normalt, når I kommer hjem. Dette er helt naturligt. Børnene bruger meget energi på at suge de nye omgivelser og oplevelser til sig. Vi vil derfor anbefale, at I så vidt muligt giver jeres barn nogle kortere dage i børnehaven den første uges tid.